Skip to content

CSRD voor het MKB
Nu vrijwillig aan de slag

CSRD voor MKB

Duurzaamheid is staat stevig op de agenda. De Europese commissie implementeert nu de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Veel bedrijven in Europe moeten daarvoor gaan rapporteren over ESG thema’s (milieu, sociaal en governance). Als niet beursgenoteerde MKB bedrijf zijn er geen verplichtingen voorzien. Toch kan je er indirect mee te maken krijgen. Je klanten zullen bijvoorbeeld meer vragen stellen over de prestaties op het gebied van ESG of het kan een rol spelen bij het verkrijgen van financiering van de bank. Vrijwillig met CSRD aan de slag gaan is daarom verstandig.

Waarom aan de slag met CSRD als MKB bedrijf?

Ondanks dat er geen verplichtingen zijn is het toch handig over ESG te gaan nadenken en rapporten. Rapporteren over ESG onderwerpen helpt bijvoorbeeld met:

  • Klantloyaliteit: Klanten kiezen steeds vaker voor bedrijven met een duidelijk duurzaamheidsprofiel. Zeker als deze bedrijven zelf moeten rapporteren over hun duurzaamheidsprestatie en daarvoor informatie nodig hebben van hun leveranciers.
  • Informatievoorziening voor financiering: Transparante rapportage kan uw bedrijf aantrekkelijker maken voor investeerders die waarde hechten aan duurzaamheid en helpen als onderbouwing voor kredietaanvragen bij een bank.
  • Risicobeheer: Begrijpen hoe duurzaamheidskwesties uw bedrijf en toekomstperspectief beïnvloeden helpt bij het voorkomen van toekomstige problemen.

Vrijwillige MKB CSRD-module

De bedrijven die vanuit de CSRD verplicht moeten rapporteren gebruiken daarvoor de ESRS standaarden van EFRAG. De Europese commissie heeft EFRAG ook een opdracht gegeven om voor het MKB een simpelere richtlijn uit te werken, de zogenoemde “ESRS VMSE”. Zo verlagen ze de drempel om ook vrijwillig aan de slag te gaan met CSRD. Ecomatters is aan de hand van de ESRS VMSE een basis module aan het ontwikkelen zodat je zelf makkelijk de rapportage kan opstellen.

Deze basis module bestaat uit:

  • De module bevat een overzicht van de belangrijkste kwantitatieve datapunten om over te rapporten (bijv. over water- en energiegebruik, CO2-uitstoot, de opbouw van het personeelsbestand, etc.).
  • Dit is een editbaar Word bestand van de verschillende onderdelen van de MKB CSRD module.
  • Een duidelijke handleiding waar jullie de informatie vandaan kunnen halen.

Kosteloze toegang tot de basis modulemodule

Als je geïnteresseerd in de basis module kun je hieronder je gegevens achterlaten. We zullen de module aan je opsturen als deze gereed is. Zo kan jouw MKB-bedrijf ook snel aan de slag met CSRD!

CSRD voor MKB


Met het invullen van je gegevens geef je ons toestemming om de hierboven beschreven informatie toe te sturen.

CSRD diensten

Neem contact met ons op

Max Sonnen

Managing Director

Mart van Assem

Sustainability Consultant

Andere projecten

Salt mining impact
The environmental impact of salt mining by Nobian

Salt is an important raw material that is used for…

Organisational Carbon Footprint Screening
Insights from the organisational carbon footprint screening for SABA

SABA is a Dutch adhesive and sealant producer who sell…

Back To Top