Skip to content

Veerkracht opbouwen door adaptatie

Voorbereiding op klimaatverandering

De impact van ons veranderende klimaat wordt wereldwijd gevoeld nu we steeds meer te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Hoewel het verminderen van emissies cruciaal is om de ergste gevolgen te beperken, zullen er nog steeds merkbare effecten zijn. Het is verstandig om na te denken over hoe je de impact van klimaatverandering op je bedrijf kunt verminderen. Dit proces staat bekend als klimaatadaptatie en heeft tot doel de veerkracht tegen extreme weersomstandigheden te vergroten. Je bedrijf kan mogelijk te maken krijgen met de volgende gevolgen:

  • Schade als gevolg van hevige regenval, (lokale) overstromingen en zware hagelbuien;
  • Watertekorten en schaartste als gevolg van droogte en verminderde beschikbaarheid van water;
  • Intense hitte die leidt tot hittestress, hitte gerelateerde ziektes en productiviteitsverlies.

Het implementeren van praktische oplossingen om je aan te passen en de impact van extreme weersomstandigheden te verminderen, kan lokaal of in de directe omgeving worden gerealiseerd. Dit omvat oplossingen gericht op het gebouw zelf of ruimtelijke maatregelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van witte verf op daken om de warmteabsorptie te verminderen, de aanleg van groene daken, het installeren van (natuurlijke) zonwering om hittestress tegen te gaan, en het gebruik van waterdoorlatende verharding om de waterinfiltratie te vergroten.

Hoe we kunnen helpen

We hebben een breed scala aan diensten beschikbaar om je te helpen bij het begrijpen van de toekomstige behoeften met betrekking tot het opbouwen van veerkracht door middel van klimaatadaptatie. Of je nu net begint of al een idee hebt van wat je wilt doen, wij kunnen je helpen bij het ontwikkelen of verfijnen van je strategische en praktische keuzes rond klimaatadaptatie. Concreet kunnen we ondersteuning bieden bij:

 

  • Het bepalen en begrijpen van de impact van extreme weersomstandigheden op jouw bedrijf (materialiteit);
  • Het bieden van inzicht in mogelijke oplossingen en maatregelen die kunnen worden toegepast op jouw specifieke locatie(s);
  • Het kwantificeren van de effecten van adaptatiemaatregelen voordat er beslissingen worden genomen;
  • Het ontwikkelen van een alomvattende klimaatadaptatiestrategie voor jouw bedrijf.

Klimaat diensten

Contact

Gerelateerde case studies

Climate adaptation
Adopting climate adaptation measures

As the weather gets more extreme we need to adapt…

Back To Top