Skip to content

Integrated Reporting Framework

Waarom geïntegreerde verslaggeving belangrijk is voor je organisatie

Het Integrated Reporting Framework biedt een gestructureerde methode om financiële en niet-financiële prestaties te combineren in één samenhangend rapport. Door financiële gegevens te koppelen aan duurzaamheidsonderwerpen zoals milieu-impact, governance en maatschappelijke verantwoordelijkheid, geef je een volledig en transparant beeld van de prestaties van een organisatie.

Wat is het Integrated Reporting Framework?

Het Integrated Reporting Framework is een wereldwijd erkende methode voor bedrijfsrapportage. Het is ontwikkeld door de International Integrated Reporting Council (IIRC) en wordt nu beheerd door de IFRS Foundation. De methode benadrukt geïntegreerd denken. Bedrijven worden daarbij gestimuleerd om de onderlinge samenhang te evalueren tussen zes pijlers van kapitaal: financieel, geproduceerd, intellectueel, menselijk, sociaal & relationeel en natuurlijk kapitaal.

In plaats van afzonderlijke rapporten te maken voor financiële resultaten, duurzaamheid en governance, worden al deze aspecten in één geïntegreerd jaarrapport samengebracht. Deze aanpak zorgt ervoor dat organisaties een helder verhaal presenteren over hoe zij waarde creëren, behouden of verminderen.

Welke voordelen biedt geïntegreerde verslaggeving?

Toont proactiviteit door gestructureerde transparantie

Geïntegreerde verslaggeving bedrijven in staat om hun proactiviteit op het gebied van duurzaamheid te tonen, net zoals degelijke financiële verslaggeving getuigt van goed bestuur. Door een erkend raamwerk te gebruiken, kunnen organisaties niet-financiële informatie op een consistente en verifieerbare manier presenteren. Zo kom je tegemoet aan de verwachtingen van stakeholders om als bedrijf te verantwoorden over meer dan alleen je financiële resultaten.

Maakt datagedreven strategische besluitvorming mogelijk

Het interageren van financiële en niet-financiële data te integreren maakt bedrijf omvattende geïnformeerde besluitvorming  mogelijk. Met meer inzicht in hoe ESG-factoren invloed hebben op financiële prestaties, kun je de  strategie beter sturen, de investeringen prioriteren en de risico’s effectiever beheren. Dat zorgt voor veerkracht met een langetermijnperspectief.

Geloofwaardigheid wekt investeringsbereidheid

Betrouwbare, transparante rapportage voor alle zes pijlers over de waardecreatie binnen het bedrijf  versterkt het vertrouwen van investeerders en andere stakeholders. Een helder verhaal, ondersteund door prestatiegegevens, verbetert de bedrijfsreputatie en het maakt het aantrekkelijker om in te investeren in een tijd waarin ESG-criteria steeds centraler staan in kapitaalallocatie.

Hoe implementer je het Integrated Reporting Framework

1. Hanteer een geïntegreerde denkwijze

Geïntegreerd denken vormt de basis voor effectieve rapportage. Dit vereist communicatie tussen afdelingen zodat in de besluitvorming zowel financiële als niet-financiële factoren worden meegenomen, met oog voor de lange termijn. Centraal staat de vraag hoe waarde door de organisatie wordt gecreëerd, behouden of verminderd. Deze impact wordt uitgedrukt aan de hand van de zes kapitaalpijlers.

2. Volg de leidende principes

Het framework rust op zeven onderliggende kernprincipes:

  • Strategische focus en toekomstgerichtheid: Rapporteer over langetermijndoelen en strategische visie in relatie tot waardecreatie, -behoud of -vermindering voor de zes pijlers.
  • Samenhang van informatie: Zorg voor een logisch verband tussen alle gerapporteerde informatie.
  • Stakeholder-relaties: Beschrijf hoe de organisatie omgaat met belangrijke stakeholders.
  • Materialiteit: Rapporteer over ESG-onderwerpen die per pijler impact hebben op waardecreatie op korte, middellange en lange termijn.
  • Bondigheid: Vermijd onnodige complexiteit.
  • Betrouwbaarheid en volledigheid: Presenteer een nauwkeurig en evenwichtig beeld.
  • Consistentie en vergelijkbaarheid:Zorg voor jaarlijkse rapportage, zodat prestaties in de loop der tijd gevolgd kunnen worden.

3. Zorg dat de kernelementen in het rapport staan

Een geïntegreerd rapport behoort antwoord te geven op de volgende kernvragen:

  • Organisatorisch profiel & externe omgeving: Wat doet de organisatie en welke externe factoren zijn van invloed?
  • Governance: Hoe bevordert het management waardecreatie?
  • Businessmodel : Wat zijn de belangrijkste inputs, activiteiten en uitkomsten?
  • Risico’s & Kansen: Welke uitdagingen en mogelijkheden beïnvloeden de organisatie?
  • Strategie & middelenallocatie: Hoe bereidt de organisatie zich voor op de toekomst?
  • Prestaties: Hoe heeft de organisatie gepresteerd in relatie tot alle kapitaalvormen?
  • Vooruitzicht: Wat zijn de verwachtingen voor toekomstige groei en risicomanagement?

Schakel Ecomatters in voor deskundige begeleiding

Ecomatters heeft meer dan tien jaar ervaring in duurzaamheidsrapportage. Ook hebben we ervaring met raamwerken en standaarden die een aanvulling vormen op het Integrated Reporting Framework, zoals GRI en ESRS (CSRD). Overweegt je organisatie om geïntegreerde verslaggeving toe te passen of wil je je duurzaamheidsrapportage verbeteren? Plan een gesprek met een van onze experts om te ontdekken hoe wij je kunnen ondersteunen.

Reporting standard services

Contact onze

Eelco van IJken

Eelco van IJken

Senior Consultant
Brienne Wiersema

Brienne Wiersema

Sustainability Consultant

Case studies

Capital Accounting - 4D P&L
Capital Accounting: The 4D P&L

Ecomatters supported AkzoNobel in their 4-Dimensional Profit and Loss Accounting…

Bel met onze consultant

Wil je meer weten over hoe wij kunnen helpen? Plan een gesprek in met een van onze adviseurs om je vragen te stellen.

Back To Top