Ga naar hoofdinhoud

 

Plastic & Verpakking

Bij Ecomatters hebben we een schat aan ervaring in het ondersteunen van de verpakkingsindustrie bij het opstellen van duurzaamheidsstrategieën, het berekenen van de CO2-uitstoot van producten en het bepalen van de meest koolstofvriendelijke verpakkingsopties voor kunststoffen, biobased en andere materialen.

Wij helpen onze klanten met:

  • Uitvoeren van kwantitatieve analyses ter beoordeling van milieu-, economische en sociale aspecten van diensten en producten;
  • Uitvoeren van gecertificeerde LCA studies en LCA screening studies volgens ISO14040/44 van diverse verpakkingsproducten;
  • Adviseren over en voltooien van REACH-conformiteitsdocumentatie en gerelateerde activiteiten;
  • Allocatie van recyclingprocessen in footprintberekeningen en LCA;
  • Ondersteuning bij het bepalen welke duurzaamheidsclaims correct op hun verpakkingsproducten kunnen worden gedaan;
  • Identificeren en adviseren over voedselcontact, verpakkingsvoorschriften en het huidige nalevingsbeleid;
  • Adviseren over SVHC-screening en SCIP-database-informatievereisten.

Gerelateerde diensten

Case Studies

Het scala aan projecten voor een uiteenlopende reeks klanten illustreert de uitgebreide ervaring die we hebben met werken in de verpakkingsindustrie.

Regain - End of Waste criteria
End-of-waste assessment report for Regain Services Pty Limited
End of waste system
Analysing the Dutch end-of-waste system
Emission calculation tool
Emission calculation tool to SURF towards understanding impact
AkzoNobel - EPD for paint
Supporting AkzoNobel with EPDs for paint products
Steel plates EPD - Makstill - Case Study
EPD for steel plates produced by Makstil
Salt mining impact
The environmental impact of salt mining by Nobian
Climate adaptation
Adopting climate adaptation measures
Sustainable sanitation - Thetfort
Towards a more sustainable sanitation system with Thetford

De verpakking sector

De verpakkingsmarkt staat onder invloed van sterke markt- en consument gestuurde voorkeuren. De steeds slechter wordende reputatie van plastic voor eenmalig gebruik dwingt fabrikanten bijvoorbeeld om meer gerecyclede of bio-gebaseerde alternatieven te overwegen. Terwijl onze samenleving langzaam maar zeker overgaat naar een circulaire of gesloten-kringloopeconomie, wordt het doel om materialen zo lang mogelijk vast te houden, materialen te hergebruiken en te recyclen om afval te minimaliseren en de behoefte aan extra hulpbronnen te verminderen.

 

Bij het zoeken naar de meest milieuvriendelijke opties voor verpakkingen is het van groot belang om je bewust te zijn van de milieu-impact van de verschillende soorten materialen, productieprocessen en technieken, en vooral de impact op het einde van de levensduur. Het wordt steeds belangrijker om de impact van producten en diensten op de levenscyclus te begrijpen om de efficiëntie te verbeteren en doelen te stellen om de impact te verminderen.

 

Bedrijven maken ook steeds vaker duurzaamheidsclaims op basis van de plastic of alternatieve verpakkingsmaterialen die voor hun producten worden gebruikt. Dergelijke claims moeten correct worden onderbouwd om te voorkomen dat aansprakelijkheid, greenwashing of misleiding van de klanten plaatsvindt. Ecomatters ondersteunt bedrijven om ervoor te zorgen dat claims geldig zijn en worden ondersteund door kwantitatieve gegevens en berekeningen.

 

Een berekening van de koolstofvoetafdruk en een levenscyclusanalyse (LCA) zijn geweldige hulpmiddelen om deze milieu-impact (CO2, watergebruik, landgebruik, energieverbruik, toxiciteit enz.) beter te begrijpen en om “hot spots” te identificeren voor efficiënte investeringen langs een voorziening ketting. Materialen die bijzonder belastend zijn voor het milieu of veel energie verbruiken, zijn bijvoorbeeld duidelijk te zien in de LCA-resultaten. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om efficiëntere alternatieven te selecteren, wat resulteert in directe of langdurige kostenbesparingen.

Onze klanten in de verpakkingssector

Wil je meer weten? Neem contact op met onze experts.

Gerelateerde nieuwsartikelen

Ben je benieuwd naar meer van onze kennis over plastic & verpakkingen? Hier zijn enkele van onze nieuwsartikelen met betrekking tot het onderwerp.

 

Back To Top